Okersoep aka Okro soepoe
Ingredienten:
– 350 gram kip (bout of dijfilet)
– 150 gram zoutvlees ( uitgekookt gewenste maat gesneden)
– 2,5 liter water
– 4 antroea (eggplant)
– 10 korrels piment of gemalen 1/3 theelepel
– 8 druppels soep&soul Madame Jeanette olie
– 4 takjes selderij
– 12 kleine okers
– 1 grote witte ui
– 1 x tajerblad (8 bladeren)
– 250 gram bouillon
– rijst afgestemd op het aantal personen
Bereiding:
1. Maak het zoutvlees klaar door het zout uit te koken en snij het in stukjes van je eetbare maat. Snij de kip in stukken die groot genoeg zijn na het koken nog een lekkere bite over te houden (5cm). Snij de uien en de selderij in stukken en voeg de schoongemaakte okers toe. het voldoet om de buitenkant van je mes de buitenkant te schrapen en de top verwijderen waardoor je over de lengte mooie ringetjes van minimaal 2 centimeter te snijden. De schoongemaakte antroea’s haal je ook het kroontje vanaf net als hoe je dat zou doen bij een tomaat. van de tajerbladen verwijder je de stengel en wast vanaf de steel naar het blad alle mogelijke zand eraf.
2. Breng in een grote soeppan 2,5 liter water aan de kook. In het water voeg je de helft van de
pimentkorrels, de helft van de soepgroenten, de ui, 250 bouillon samen met de tajerblad aan de kook voor ongeveer 15 minuten. Verwijder dan de tajerblad en zet deze apart. Dan kan de kip
en de zoutvlees in de soeppan tezamen met de okers en de antroea’s. Laat dit nu lekker koken op halfzacht vuur ongeveer 20 minuten.
3. De verwijderde tajerblad kan je nu met een mes en lepel zo fijn mogelijk maken en wederom aan de soep toevoegen voor een dikkere structuur. Proeven is key op dit moment de soep en want dit is het moment om zout naar smaak toe te voegen. De overige selderij en pimentkorrels voeg je nu toe. AIs de soep onverhoopt te dik doe dan nog een beetje water toe. Indien te te dun dan haal je het deksel eraf en laat je overmatige deel verdampen. Zodra de soep gewenste dikte heeft voeg je de Madame Jeanette (of nog beter Madame Jeanette olie) toe en het deksel op de pan z’n neus.
4. gebruik een plat bord omdat deze ingrediënten lang heet blijven ook na opscheppen van de soep vooral de antroea kan als je tè veel trek hebt je mond branden. meestal verwijder je na de kooktijd de pimentkorrels omdat deze doorgaans niet gegeten worden.
Tips:
Tom Tom balletjes kunnen hier ook bij geserveerd worden.