Meditterian
Soep en Soul_recepten_Mediteraans (2)

INGREDIENTEN

150 gr lamsbout zonder been – 1 venkelknol – 1 dunne prei – 75 gr peultjes – 1/2 zakje verse Provençaalse kruidenmix – 1 eetl olijfolie – 1 groentenbouillontablet – 1 1/2 dl room culinair – zout – peper – 1 zakje geraspte parmezaanse kaas – 2 eetl Pernod

 

Voorbereiding

Lamsbout in stukjes van 2 cm snijden. Venkel wassen, schoonmaken en in stukjes van 1 cm snijden. Prei wassen en in stukjes van 2 cm snijden. Peultjes wassen, schoonmaken en diagonaal halveren. Provençaalse kruiden met dik garen tot bosje binden.

 

Bereidingswijze

In pan olie verhitten. Lamsvlees, venkel, peultjes en prei c.a. 5 min omscheppend bakken. 1 liter water met kruidenbosje aan groenten toevoegen. Bouillontablet erboven verkruimelen. Soep aan de kook brengen en c.a. 10 min op laag vuur afgedekt laten koken. Kruidenbosje verwijderen. Room culinair door soep roeren en op smaak brengen met zout en peper. Voeg 2 eetlepels Pernod toe aan de soep. Parmezaanse kaas apart erbij serveren.

cocos_pompoen

Ingrediënten 6 personen

Pompoen
kokosmelk
rode peper
zout/bouillon
banaan

 

Verder heb je nodig

Staafmixer

 

Voorbereiding

Snijd de pompoen in stukken en zorg dat alle melige draden & pitten verwijderd zijn.

 

Bereidingswijze

Kook de stukken in wat bouillon gaar en voeg 2 blikjes kokosmelk toe. Snijd vier tot vijf bananen in stukken en voeg dit toe aan de soep. Pureer het geheel tot een gladde soep. Op smaak maken met zout en rode pepers.

 

Serveertip

Serveer uw soep met wat room.

zee_garnituur

Ingrediënten 4 personen

500 gr venusschelpen, 500 gr kokkels, 150 gr mager rookspek, 2 uien, 4 teentjes knoflook, 1 venkel, 1 courgette, 1 groot blik tomatenblokjes, 5 cl anijslikeur, 20 cl droge witte wijn, 40 cl visfumet, 1 dopje saffraan-gehakte bieslook-gehakte venkelgroen-gehakte peterselie (allen 1 flinke eetlepel), paprikapoeder, cayennepeper, peper.

 

Voorbereiding

1: Spoel de schelpen in ruim water. Snij het spek in blokjes. Pel de uien en knoflook, snipper ze fijn. Spoel de venkel en de courgette, snij ze in blokjes.

 

Bereidingswijze

2: Laat het rookspek uitbakken in een pan zonder vet. Doe de uien, knoflook, venkel en courgette erbij. Roerbak 3 minuten.
3:Voeg de tomatenblokjes, de anijslikeur, de witte wijn, de visfumet en de saffraan er bij. Kruid met peper en een snufje cayennepeper.
4: Doe er de venusschelpen en de kokkels bij. Dek af en laat koken tot de schelpen open zijn.
5: Werk de soep af met de gehakte tuinkruiden.

 

Serveertip

Variatie: In het seizoen kunt U de schelpen aanvullen of vervangen door mosseltjes.

ginger_loquats

Ingrediënten 4 personen

– 6 liqoats
– 30 gr boter
– 1 ui
– 20 gr verse gember
– 40 gr honing
– 0.4 liter witte wijn zoete of droge
– 0.6 liter water
– zout
– peper
– saffraan
– verse koriander
– 2 sneden van een vers gebakken brood

 

Voorbereiding

Was, ontvel, ontpit de loquats en snij ze in stukjes.
Hakt de gember in stukjes.
Snipper de ui.
Rooster het brood licht, snij de korsten eraf en snij ze in blokjes.

 

Bereidingswijze

Bak in boter de gesnipperde uien totdat ze glazig worden.
Voeg de stukjes loquats toe met de honing en laat het lichtjes karameliseren.
Voeg de gehakte gember en de zout, peper, saffraan en koriander toe.
Voeg de wijn en het water toe.
Laat het aan de kook komen en laat het daarna 25 minuten sudderen.
Pureer met een staafmixer tot een gladde soep.

 

Serveertip

Serveer de soep in warme borden met geroosterde broodblokjes.

tomato_redpepper

Ingrediënten 4 personen

* 2 saucijsjes
* 1 bakje verse peterselie plat (15 g), fijngesneden
* 1 eetlepel olie
* 1 ui, fijngesneden
* 2 blikken tomatenblokjes (a 400 g)
* 1/2 pot gegrilde paprika (a 295 g)

 

Bereidingswijze

Snijd het vel van de saucijzen. Kneed de helft van de peterselie door het worstvlees en draai er balletjes van. Verwarm de olie in een soeppan en fruit hierin de ui glazig. Schep de tomatenblokjes en de paprika erbij. Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Pureer de soep met de staafmixer. Schenk 500 ml water bij de soep, roer goed door en doe de soepballen erbij. Breng het geheel nogmaals aan de kook. Laat nog 10 minuten zacht doorkoken. Breng de soep op smaak met zout en (versgemalen) peper. Garneer met de rest van de peterselie.