Soep en Soul_Aziatisch
Korea_rundvleessoep

Ingrediënten

  • sukadevlees 500 g
  • water 1.50 l
  • Runderbouillon Gelei opbrengst 45 g
  • shiitake, gedroogde 20 g
  • sojasaus 10 g
  • sesamolie 5 g
  • limoensap 5 g
  • Knoflook Puree 2 g
  • Kerrie Puree 5 g
  • Gember Puree 12 g
  • Chilipuree2 g
  • lente-uitjes20 st
  • lotuswortel 300 g
  • kimchi (gefermenteerde kool) 300 gram
  • Garnituur
  • Basmati/Jasmijn Rijst 5kg100 gram
  • groene chili peper 1 stuk
  • prei 20 gram
Bereiding
  1. Soep

Breng het water aan de kook en voeg de bouillon gelei, sukadevlees en de shiitake toe. Kook het geheel gedurende ca 1,5 uur in een snelkookpan tot het vlees gaar is. Pluk het vlees grof en snijd de shiitake in plakjes. Snijd de lente ui in stukken, de lotus wortel in delen. Meng de sojasaus, sesamolie, limoensap, knoflook, kerrie, gember en de chili puree. En vermeng dit met de groenten en het vlees en voeg alles aan de bouillon toe. Breng het geheel opnieuw aan de kook en voeg de Kimchi toe.

  1. Garnituur

Kook de basmati rijst met wat zout en een takje selderij af. Snijd de groene chilipeper en de prei fijn en maak het zo mooi als je kan.

  1. Opmaak

Schep de rundvlees soep in de kommen. Serveer de soep met de groene chili, prei en de gekookte rijst.

ananas tamarinde limoen

3 stengels vers citroengras, alleen de onderste 10 cm, gekneusd en schuin doormidden gesneden*1 grote, rijpe tomaat ontveld, in 12 partjes*100 gr verse ananasschijven, 1cm, geschild, in kleine stukjes gesneden*100 gr komkommer, in 1 cm dikke stukken*1 L. water*4 el tamarindesap*1 el suiker*zout naar smaak*50 gr tauge, gewassen en uitgelekt*1 bosuitjes, in dunne ringen*2 el verse munt, fijngesnipperd**250 gr verse garnalen, gepeld, darm verwijderd*4 tl knoflook, zeer fijn gehakt*1 grote rode chilipeper, fijngehakt*4 el vissaus*1/2 tl versgemalen zwarte peper*1 el plantaardige olie*2 sjalotjes, in dunne ringen*en een halve limoen en 2 garnalen maggieblokjes

 

(voor) bereiding

 

Doe je garnalen in een kleine kom vermengen met de fijn geslicede knoflook, chilipeper, 2 tl vissaus en wat zwarte peper. Met huishoudfolie afdekken en laat deze 20 min. intrekken.

Bereidingswijze
Verhit de olie in een grote pan en voeg de sjalotjes en het citroengras ongeveer 1 min. op een middelhoog vuur in bakken zonder dat deze over karameliseren.
Snij de tomaat in kleinen blokjes en laat deze maximaal 2 minuten meebakken. Hiermee vertraag je het aanbakken van de overige ingrediënten vanwege het vocht dat erin zit. De ananas en de komkommer toevoegen en het geheel 2 min. bakken of het kan inmiddels een beetje koken. Voeg het water toe, de rest van de vissaus, wat van het tamarinde sap en de suiker toe. Breng het geheel op smaak met wat zout en 2 garnalen maggieblokjes. Deze laten koken en zonder het deksel op de pan 5 min. na-garen. Voeg dan garnalen met de marinade toe en laat het geheel enkele min. koken op zo laag mogelijk vuur. Voeg de tauge, het bosuitje en de munt toe en haal de citroengras desgewenst uit de pan. Schep de soep in een mooie soepkom en direct serveren.

Serveertip
TIPS:U kunt de sjalotjes vervangen door een 1/2 grote rode of gewone ui.
*Vers citroengras kunt U vervangen door 60 gr gedroogd citroengras, dat U van te voren wast. De halve limoen kan in 4 parten toegevoegd worden met een kwart per kom voor een subtiele zure ondertoon

Tom Yam tasy flavormix

Ingrediënten 4 personen

4 verse citroenkruidblaadjes, 1 citroen, 4 koffielepels kerrie, 4 soeplepels vissaus, 200 g champignons, 12 scampi’s, suiker
Voor de versiering: 1 kuipje verse koriander

Voorbereiding

Verwijder met de hand de nerven uit de citroenkruidblaadjes. Snijd 200 g champignons in schijfjes. Doe het citroenkruid, de champignons, 4 volle koffielepels kerrie, 3 koffielepels suiker en 4 lepels vissaus in een liter kokend water. Voeg er het citroensap bij. Laat drie minuten koken. Dertig seconden voor u het vuur uitdraait voegt u de scampi?s toe. Giet de soep in individuele kommetjes en strooi er wat gehakte verse koriander over.

Kimchi_Soep

Ingrediënten 6 personen

250 g speklappen, in 3 cm plakken
400 g varkenskrabbetjes, in stukken
100 g spekreepjes
ui, fijn
1 teentje knoflook
3 cm verse gember, fijn
6 e kimchi, fijn gesneden
2 e Sichuan bonen pasta
1 t bruine chili mosterd groenten (potje van toko)
6 gehalveerde middelgroot aardappelen
halve grote winterwortel, in blokjes gesneden
250 g panklare sperziebonen
200 g oesterzwammen, gescheurd
200 g spruitjes, panklaar
1 e rijstwijn
3 e lichte sojasaus
1 t sesamolie
olie voor bakken
lente-ui voor garnering
geroosterd sesamzaad voor garnering

 

Bereidingswijze

Kook de rijst met een bouillonblokje ik gebruik de kip
Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn.
Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit het uitje en de knoflook.
Voeg dan de paprika, kaneel, peper en zout toe en bak dit even kort.
voeg dan de paprika toe en bak deze even mee.
Daarna voeg je de tomatenpuree toe en bak je dit ook even kort mee.
als laatste voeg je de blokjes kip toe en bak dit tot de kip gaar is.
Snijd ondertussen de halve perziken in partjes en voeg eerst alleen het sap van de perziken toe aan de kip. Daarbij doe je 2 eetlepels chilisaus en 1 eetlepel zoete ketjap.
Voeg tot slot de perziken toe.

 

Serveertip

Serveer met de rijst. en eventueel een lekkere salade, je kunt bij een pittige versie sambal toevoegen.

kikkererwten

Ingrediënten 4 personen

600 g wortelen
1 tomaat
1 ui
1 teentje look
400 g kikkererwten in blik
1 el vloeibaar boter (of margarine)
1 tl kerriepoeder
1 Bouillonketeltje soepgroenten
20 g rozijnen
1 bosje verse koriander

Bereidingswijze

-Was de groenten en maak ze schoon. Snij ze daarna in grote stukken.
-Spoel de kikkererwten onder koud water af en laat ze uitlekken.
-Bak de groenten in een pot met 1el boter , voeg ¾ van de kikkererwten, de kerriepoeder en 1 Bouillonketeltje groenten toe.
-Giet 1 liter water in de pot, breng aan de kook en laat 45 minuten koken.
-Neem de pot van het vuur en mix de soep (niet te fijn) en dien ze op in kommen met de rozijnen, de rest van de erwten en de fijn gesneden koriander.

Kruidige groentesoep met tahu
  • een beetje olie, fruit twee fijn gehakte tenen knoflook zacht en gebruik een ruime eetlepel Koreaans peperpoeder. Plus een beetje lichte sojasaus en een drupje sesamolie;
  • doe daar een geconcentreerde runderbouillon, een paar aardappelen en wat prei en paprika bij. Laten koken tot alles gaar. Je kunt ’t pureren, maar dat deed ik niet.
  • zachte Tofu in blokjes. Kook de Tofu even mee in de bouillon;
  • marineer reepjes biefstuk in sesamolie en sesamzout. Gril ze;
  • gesneden lente-uitjes en een klein gehakte groene peper, plus wat Enoki;
  • doe deze groentes en wat biefstuk in een grote voorverwarmde soepkom;
  • giet er bouillon plus groentes en Tofu over.
Sweet sour

Ingrediënten 4 personen:

2 cm verse gemberwortel,
2 sjalotjes,
1 gedroogde rode chilipeper,
1 liter groentebouillon van twee tabletten, of vers getrokken
1 steng sereh, geurige citroengras
1 eetlepel vissaus (toko),
2 dl kokosmelk blikje,
200 gram gerookte kip,
2 takjes met (thaise) basilicumblaadjes, koriander
en zout

Bereidingswijze;

Schil en rasp de gemberwortel en snipper de sjalotjes. Verkruimel de chilipeper. Breng de bouillon met de gember, sjalot, de peper en de sereh aan de kook en laat dit 15 minuten zachtjes koken op laag vuur. Wat hier heerlijk doorheen smaakt zijn de mini eggplants die door het midden gesliced binnen 20 min gaar zijn. Roer de kokosmelk er op het einde doorheen en laat de soep zo warm mogelijk worden zonder dat dit echt gaat koken. Breng de soep op smaak met de vissaus van je voorkeur en voeg nog wat peper toe als je van spice houdt. Snijd de gerookte kip in reepjes en garneer de soep
ermee samen met wat geknipte tauge en de koriander. Bestrooi het met de thaise basilicum blaadjes en de persoon waarmee je eet houdt voor eeuwig van je