musician-3678535_1280
Soep&soul okersoep

Okersoep aka Okro soepoe

Ingredienten:

– 350 gram kip (bout of dijfilet)
– 150 gram zoutvlees ( uitgekookt gewenste maat gesneden)
– 2,5 liter water
– 4  antroea (eggplant)
– 10 korrels piment of gemalen 1/3 theelepel
– 8 druppels soep&soul Madame Jeanette olie
– 4 takjes selderij
– 12 kleine okers
– 1 grote witte ui
– 1 x tajerblad (8 bladeren)
– 250 gram bouillon
– rijst afgestemd op het aantal personen

Bereiding:
1. Maak het zoutvlees klaar door het zout uit te koken en snij het in stukjes van je eetbare maat. Snij de kip in stukken die groot genoeg zijn na het koken nog een lekkere bite over te houden (5cm). Snij de uien en de selderij in stukken en voeg de schoongemaakte okers toe.  het voldoet om de buitenkant van je mes de buitenkant te schrapen en de top verwijderen waardoor je over de lengte mooie ringetjes van minimaal 2 centimeter te snijden.  De schoongemaakte antroea’s haal je ook het kroontje vanaf net als hoe je dat zou doen bij een tomaat.  van de tajerbladen verwijder je de stengel en wast vanaf de steel naar het blad alle mogelijke zand eraf.

2. Breng in een grote soeppan 2,5 liter water aan de kook. In het water voeg je de helft van de
pimentkorrels, de helft van de soepgroenten, de ui, 250 bouillon samen met de tajerblad aan de kook voor ongeveer 15 minuten. Verwijder dan de tajerblad en zet deze apart. Dan kan de kip
en de zoutvlees in de soeppan tezamen met de okers en de antroea’s. Laat dit nu lekker koken op halfzacht vuur ongeveer 20 minuten.

3. De verwijderde tajerblad kan je nu met een mes en lepel zo fijn mogelijk maken en wederom aan de soep toevoegen voor een dikkere structuur. Proeven is key op dit moment de soep en want dit is het moment om zout naar smaak toe te voegen. De overige selderij en pimentkorrels voeg je nu toe. AIs de soep onverhoopt te dik doe dan nog een beetje water toe. Indien te te dun dan haal je het deksel eraf en laat je overmatige deel verdampen. Zodra de soep gewenste dikte heeft voeg je de Madame Jeanette (of nog beter Madame Jeanette olie) toe en het deksel op de pan z’n neus.

4. gebruik een plat bord omdat deze ingrediënten lang heet blijven ook na opscheppen van de soep vooral de antroea kan als je tè veel trek hebt je mond branden. meestal verwijder je na de kooktijd de pimentkorrels omdat deze doorgaans niet gegeten worden.

Tips:
Tom Tom balletjes kunnen hier ook bij geserveerd worden.

Ingrediënten 2 personen

1 sjalotje – fijn gesnipperd
2 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel verse gember lm. 1 cm. fijn gesneden of geraspt
1 rode Spaanse peper, pitjes en zaadlijsten verwijderd en fijn gesnipperd
1/2 theelepel kerriepoeder
1 niet te rijpe banaan, geschild in dunne plakjes
1 kleine aardappel, geschild in kleine blokjes
mespuntje kaneel
1/2 theelepel kurkuma (ik heb 1 theelepel gebruikt)
600 ml water
1 tuinkruiden bouillonblokje voor 1/2 liter bouillon
50 gram kokoscreme (santen) (is blok)
2 theelepels citroensap (staat niet in het originele recept)
eventueel wat alfafa voor het garneren (is er erg lekker op, had ik helaas niet en heb peterselie gebruikt)

 

Verder heb je nodig

Pan
staafmixer

 

Bereidingswijze

Verwarm de olijfolie in de pan.
Fruit hierin het sjalotje. Voeg na een minuut de gember en de rode peper toe.
Ga door met fruiten tot het sjalotje glazig is.
Bak de kerriepoeder een minuut mee.
Voeg de plakjes banaan, blokjes aardappel, kaneel, kurkuma, water en het bouillonblokje toe.
Breng de soep aan de kook en laat plm. 5 – 7 minuten zachtjes koken. Af en toe roeren.
Voeg de santen toe.
Pureer de soep met de staafmixer als de santen zijn opgelost.
Garneer de soep met een plukje alfafa

Grapevine-Style Pindasoep

Pindasoep Grapevine-Style

Ingrediënten 4 personen

– 1 grote gepelde witte ui
– 2 teentjes knoflook

– 1 flesje Madame Jeanette olie

– bosje verse selderij (soepgroente)

– kip om bouillon te trekken (kippennek is perfect)

– 2 verse groene laurierblaadjes
– 150 gram eendenborst filet
– snufje kruidnagelpoeder
– el piment (lontai)
– 150 cl kokosroom
– 100 gram jasmijn rijst
– 3 maggie blokjes
– Himalaya zout

– 3el olijfolie

– 400 gr 100% naturel Pindakaas

 

Bereidingswijze (de vliegensvlug versie)

Bak de soepkip delen in de olijfolie op middelhoog vuur zodat ze goed aanbraden. Voeg de gepelde ui, kruidnagelpoeder toe als het vlees begint los te laten en begint te karamelliseren in de pan samen met het vlees. Voeg dan pas de gesnipperde knoflook toe. Als je net zo’n knoflook freak bent als ik snij dan nog een extra knoflookteentje in iets dikkere plakjes en voeg deze samen met de helft van je selderij toe voordat de uien en knoflook bruin wordt.

 

Als het geheel gekaramelliseerd is voeg je ruim 2L (kokend) water toe en blijf roeren totdat de aangebakken delen oplossen in de bouillon. Doe het deksel erop voeg een  (Himalaya) zout toe en laat op medium hoog vuur trekken voor 20 min.

Verwijder de kipdelen en voeg de pindakaas toe, blijf roeren totdat deze volledig opgelost is in het water en begint te schuimen. Vanaf het moment dat de schuim erop komt gaat het vuur laag waardoor de soep gaat pruttelen. Laat de soep pruttelen totdat het schuim opgelost is, voeg laurierblad toe en schep overbodige olie ervan af.

Bak de eendenborst goudbruin en voeg enkele druppels Madame Jeanette olie toe voordat je deze in plakjes snijdt en kook de geurige jasmijnrijst. Zorg voor een redelijk droge korrel rijst door niet teveel water toe te voegen.

Roer de soep en kijk of deze dik genoeg is. Mocht de soep wat dikker moeten, laat deze dan inkoken voor een korte periode en voeg laatste 5 min overige selderij toe. Proef de soep en indien gewenst kan er nog bouillonblok naar smaak toegevoegd worden. De gare kipdelen maken het geheel af als je van vlees houdt

 

Dan is het tijd om te smullen!

Grapevine-style gele pesie soep

Gele pesie soep

Ingrediënten 5Liter

– 1 grote ui
– 3 teentjes knoflook

– 750 gram gele spliterwten
– gerookte karbonade of kipfilet (naar behoefte)
– Kipdijfilet en of gerookte kipworst (naar behoefte)
– 2x kruidnagel
– 12 balletjes lont ai (piment)
– jasmijn rijst (naar behoefte)
– 4 takjes selderij (fijn gesneden)
– 0,7l kipbouillon
– 3 laurierblaadjes

 

Bereidingswijze

plaats de gele spliterwten in de soeppan (met 6L water) enkele uurtjes voor aanvang en plaats deze daarna op middelhoog vuur. Maak het vlees bak klaar door het in de gewenste maat te snijden en bak het vlees aan in een pan totdat het medium gaar is. Voeg daarna de gesneden uien en knoflook aan het vlees toe totdat je ze licht ziet karamelliseren. Roer tussentijds de kokende gele spliterwten door omdat deze absoluut niet aan de bodem mogen vastbranden. Voeg een scheutje sweet Hoisin saus, genoeg zout en bouillonblok toe aan het gebakken vlees en blijf roeren totdat ze gaar zijn en uit elkaar vallen. Zodra het vlees icm de uien goudbruin is geworden en ‘sticky’ aanvoelt tijdens het roeren voeg je er een glas water eraan toe. Voeg het vlees aan de in het water kokende gele spliterwten toe en plaats vervolgens de helft van de gesneden selderij samen met de laurierblad erin samen met de piment. Plaats de rookworst in z’n geheel toe en proef na 15 minuten pruttelende soep. Bepaal dan pas of er nog bouillon of zout bij moet voor de smakelijkste verhouding. De Jasmijnrijst kan gekookt worden na de laatste toevoegingen. Strooi de overige helft van de gesneden selderij toe en doet het vuur uit. Voeg 3 pipetjes met druppels Soep&Soul Madame Jeanette olie toe en verwijder dan de hele laurierbladen en kruidnagel als je deze niet wilt proeven tijdens het smakelijk eten.

Doe de laatste piment balletjes in de soep en laat de smaak je verassen

Cuba_banana

Ingrediënten 2 personen

1 sjalotje – fijn gesnipperd
2 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel verse gember lm. 1 cm. fijn gesneden of geraspt
1 rode Spaanse peper, pitjes en zaadlijsten verwijderd en fijn gesnipperd
1/2 theelepel kerriepoeder
1 niet te rijpe banaan, geschild in dunne plakjes
1 kleine aardappel, geschild in kleine blokjes
mespuntje kaneel
1/2 theelepel kurkuma (ik heb 1 theelepel gebruikt)
600 ml water
1 tuinkruiden bouillonblokje voor 1/2 liter bouillon
50 gram kokoscreme (santen) (is blok)
2 theelepels citroensap (staat niet in het originele recept)
eventueel wat alfafa voor het garneren (is er erg lekker op, had ik helaas niet en heb peterselie gebruikt)

 

Verder heb je nodig

Pan
staafmixer

 

Bereidingswijze

Verwarm de olijfolie in de pan.
Fruit hierin het sjalotje. Voeg na een minuut de gember en de rode peper toe.
Ga door met fruiten tot het sjalotje glazig is.
Bak de kerriepoeder een minuut mee.
Voeg de plakjes banaan, blokjes aardappel, kaneel, kurkuma, water en het bouillonblokje toe.
Breng de soep aan de kook en laat plm. 5 – 7 minuten zachtjes koken. Af en toe roeren.
Voeg de santen toe.
Pureer de soep met de staafmixer als de santen zijn opgelost.
Garneer de soep met een plukje alfafa

Ingrediënten 2 personen

1 sjalotje – fijn gesnipperd
2 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel verse gember lm. 1 cm. fijn gesneden of geraspt
1 rode Spaanse peper, pitjes en zaadlijsten verwijderd en fijn gesnipperd
1/2 theelepel kerriepoeder
1 niet te rijpe banaan, geschild in dunne plakjes
1 kleine aardappel, geschild in kleine blokjes
mespuntje kaneel
1/2 theelepel kurkuma (ik heb 1 theelepel gebruikt)
600 ml water
1 tuinkruiden bouillonblokje voor 1/2 liter bouillon
50 gram kokoscreme (santen) (is blok)
2 theelepels citroensap (staat niet in het originele recept)
eventueel wat alfafa voor het garneren (is er erg lekker op, had ik helaas niet en heb peterselie gebruikt)

 

Verder heb je nodig

Pan
staafmixer

 

Bereidingswijze

Verwarm de olijfolie in de pan.
Fruit hierin het sjalotje. Voeg na een minuut de gember en de rode peper toe.
Ga door met fruiten tot het sjalotje glazig is.
Bak de kerriepoeder een minuut mee.
Voeg de plakjes banaan, blokjes aardappel, kaneel, kurkuma, water en het bouillonblokje toe.
Breng de soep aan de kook en laat plm. 5 – 7 minuten zachtjes koken. Af en toe roeren.
Voeg de santen toe.
Pureer de soep met de staafmixer als de santen zijn opgelost.
Garneer de soep met een plukje alfafa

Ingrediënten 4 personen

500 ml water
1 Knorr Bouillonketeltje Vlees
1 glas volle melk
2 soeplepels Maïzena
3 uitjes
2 teentjes knoflook
3 sneden gerookte ham
1 tuiltje koriander
2 soeplepels light room
1 snuifje nootmuskaat
Solo
zout en peper

 

Bereidingswijze

-Maak een bouillon met 500 ml warm water en 1 Knorr Bouillonketeltje.
-Snij de ham in fijne reepjes.
-Hak de 2 teentjes knoflook fijn en snipper de uien.
-Fruit de look en de ui in een pan in een beetje Solo.
-Los de 2 lepels Maizena op in de koude melk en giet het mengsel dan in de bouillon.
-Zet de kookpot op een zacht vuurtje en laat indikken.
-Meng de light room erbij en verwarm het mengsel 3 minuten op een zacht vuurtje.
-Neem van het vuur, voeg peper, zout, een snuifje nootmuskaat en een beetje Solo toe.
-Verdeel de velouté over 4 borden.
-Net vóór je opdient, leg je op elk bord de gefruite ui, look en de hamreepjes.
-Snipper een beetje koriander boven elk bord en dien onmiddellijk op.

caribian fishsoup

Ingrediënten 8 personen

1 kg filets van snapper of andere witvis, in stukjes gesneden
2 theelepels citroensap
zout
2 theelepels fijngehakte verse peterselie
1 takje verse tijm of 1/4 theelepel gedroogde
5 dl water
2 groene bakbananen, gepeld en in 3 stukken gesneden
250 g yam, geschild en in blokjes
500 g zoete aardappelen, geschild en in blokjes
500 g cassave, geschild en in blokjes
6 zwarte peperkorrels
1/2 theelepel fijngehakte verse tijm of 1/4 theelepel gedroogde
4 teentjes knoflook, geplet
1 liter kokosmelk
2 wortels, in plakjes
1 grote ui, in ringen
voor de dumplings:
125 g tarwebloem
1/2 theelepel bakpoeder
60 g maismeel
1/8 theelepel zout
1/2 eetlepel boter of varkensreuzel
ca. 1 1/4 dl koud water

 

Bereidingswijze

Voor de dumplings: zeef bloem, bakpoeder en maismeel boven een mengkom. Voeg zout en boter toe. Schenk er langzaam water bij, terwijl u het geheel tot een stevig deeg kneedt (wellicht hebt u niet al het water nodig). Rol het deeg in kleine balletjes en zet deze apart.
Voor de soep: wrijf de vis in met citroensap, zout, peterselie en tijm en zet deze zo weg.
Breng het water aan de kook in een grote pan. Voeg bananen, yam, zoete aardappelen, cassave, peperkorrels, tijm, knoflook en kokosmelk toe. Laat dit 15-20 minuten zachtjes koken bij matige temperatuur tot er wat vloeistof verdampt is.
Doe dan de wortel, ui en vis erbij en laat dit 5 minuten pruttelen.
Voeg de dumplings toe, leg een deksel op de pan en laat het nog eens 10 minuten zachtjes koken. Til in die tijd het deksel niet op, want anders worden de dumplings niet zacht en sponzig.

beef_

Ingrediënten 4 personen

1 pond Mondongo (runder) pens
Mergpijp
Sap van 3 limoenen
4 blanke uien, fijngesneden
4 tenen knoflook, fijngestampt
Beetje zout
1 kilo aardappelen geschild en in stukken gesneden
1 kilo yam geschild en in stukken gesneden
Halve kilo cassave, geschild en in stukken gesneden
6 wortels, in plakken
Een halve kool in stukken
700 gram pompoen, geschild en in stukken gesneden
1 peper
1 paprika
1 el. olijfolie
4 tomaten, gepeld en fijngesneden
1 el witte azijn
1 el kappertjes

 

Voorbereiding

Was 24 uur van te voren de pens in limoensap. Kook deze daarna samen met de mergpijp in voor ongeveer drie uur gaar in het water. Voeg daarna 1 hele witte ui in 4 kwarten toe, de 2 gepelde teentjes knoflook en 1afgestreken el zout. Laat na het kookproces de pan een nacht op een koele plaats staan.

 

Bereidingswijze

Snij de inmiddels gare pens in passende stukken en bewaar het kookvocht.
Hou alle groente, kruiden, de tomaten, 2 hele witten uien in 4 partjes, 1 geplette teentje knoflook, azijn en de kappertjes stand by want want deze voeg je toe als het geheel heet is maar voordat het vocht begint te koken.
Zodra het geheel aan de kook is gebracht laat je het nog een half uurtje sudderen op middelhoog (40% van je maximale hitte). De soep moet goed inkoken dus zorg voor genoeg water.
Bak de tomaten met ui en knoflook grapevine-style in wat boter en voeg dit aan de soep toe. Als de soep dik genoeg ingekookt is kunnen de kappertjes en de azijn aan het geheel toegevoegd worden.

supa_banana

Ingrediënten 4 personen

* 6 stuks rijpe bakbananen
* 1 flesje maggi basis voor uiensoep
* 1 eetl milde currypasta (pataks)
* 2 dl slagroom
* naar smaak bananenchips

 

Bereidingswijze

Schilde bananen en pureer ze in een keukenmachine. Meng de maggi basis voor uiensoep met 1.25 liter water in een pan en breng dit aan de kook. Roer de currypasta met wat van de hete soep los en roer het dan weer door de rest van de soep.Schenk wat van de soep bij de bananenpuree, roer dit goed door elkaar en doe dit bij de soep. Schep de soep in voorverwarmde borden en serveer met de bananenchips.