Amsterdam looks great
Soep en Soul_recepten_Europees

Ingrediënten 6 personen

400gr. groene spliterwten, stukje rookspek (ca. 150gr.) 1 hamschijf, zout, 2 laurierblaadjes, enkele peperkorrels, zout, 4 preien, 2 aardappels, 2 winterwortels, 1 kleine selderijknol, 2 rookworsten, bosje selderij.

 

Bereidingswijze

Breng de groene spliterwten met 2 liter water, het rookspek, de hamschijf, laurierblaadjes en peperkorrels en zout aan de kook. Draai het vuur laag, schep het schuim van het oppervlak en leg een deksel schuin op de pan. Kook ca. 40 minuten. Maak intussen de preien schoon en snijd ze in ringen. Schil de wortels, aardappels en selderijknol en snijd in blokjes. Schep het vlees uit de soep en snijd in blokjes. Voeg dit met de prei, wortel, aardappels en knolselderij bij de spliterwten en kook ca. 45 minuten. Voeg de laatste 15 minuten de rookworst toe. Hak de selderij. Neem de worst uit de pan en snijd in stukken. Voeg de plakjes worst met de selderij toe en warm nog ca. 5 minuten door.

wortel_cocosmelk

Ingrediënten 4 personen

1 bos worteltjes, schoongemaakt en in stukjes
4 tomaten, ontveld en in stukken gesneden
2 dl kokosmelk
6 dl groentebouillon, van 1 tablet
4 el gembersiroop (of meer, of minder, beetje naar eigen smaak doen natuurlijk!)
4 ons half-om gehakt
1 ei
1 el komijnpoeder
4 el paneermeel
versgemalen peper en zout

 

Verder heb je nodig

Snijplank
scherp mes
dunschiller
kookpan
schuimspaan
staafmixer

 

Voorbereiding

Meng het gehakt met het ei, komijnpoeder, peper, zout en paneermeel en draai er kleine balletjes van.
Breng de bouillon tegen de kook en laat de balletjes hier 20 minuutjes in garen, niet laten koken.

 

Bereidingswijze

Schep de balletjes uit de bouillon en hou nog even apart.

Kook de wortelstukjes en tomaten 10 minuten in de bouillon tot ze gaar zijn en pureer de soep dan met de staafmixer.

Roer er de kokosmelk door met de gembersiroop en voeg de balletjes weer toe aan de soep. Warm het geheel nog even goed door en serveer de soep met wat fijngesneden bieslook erover. S(n)oep smakelijk!

 

Serveertip

Lekker ovengebakken broodje erbij om te soppen…

tomato_redpepper

Ingrediënten 4 personen

300 gr. Runderschenkel

300gr blokjes runderpoulet

1 kruidenbuiltje voor soep

1 ui

1 winterpeen

500 gr. Tomaten

25 gr. Boter

50 gr. Vermicelli

Zout

peper

 

Voorbereiding

Breng de schenkel en de poulet in een soeppan met 2 l. water en zout aan de kooklaat ze 150 min. met het deksel op de pan zachtjes trekkende bouillon mag niet kokenschep er tussentijds het schuim aflaat de laatse 30 min. het kruidenbuiltje meetrekken.

 

Bereidingswijze

Pel de ui en snipper deze fijn. Snijd de winterpeen en de tomaten in blokjes. Smelt de boter en fruit de groente ong. 5 min. Zeef de bouillon en bewaar het soepvlees. Voeg de bouillon aan het groentemengsel toe en laat dit op zacht vuur ong. 15 min. zachtjes koken. Wrijf de soep door een zeef. Laat de soep met het vlees en de vermicelli opnieuw ong. 10 min. zachtjes koken. Voeg zout en peper toe.

 

Serveertip

Lekker met stokbrood

kaas

Ingrediënten 4 personen

-150 g oude Goudse kaas
-40 g boter en 40 g bloem
-1 liter hete vleesbouillon
-zout, witte peper en nootmuskaat
-1/8 liter melk
-1 eierdooier
-peterselie, bieslook
-2 sneetjes witbrood
-20 g boter

 

Voorbereiding

-snij de korsten van de kaas en rasp de kaas

 

Bereidingswijze

-verhit de boter in een pan tot alle schuim verdwenen is
-strooi de bloem erin en al roerend lichtbruin bakken
-neem de pan van het vuur en laat de massa wat af koelen
-daarna met grote scheuten tegelijk , goed roerende de hete bouillon toevoegen
-aan de kook brengen en circa 10 min door laten koken
-de geraspte kaas toevoegen en naar smaak zout, witte peper en wat nootmuskaat erbij doen
-enige tijd roerend laten koken tot alle kaas uitgesmolten is
-de eierdooier in een kom losroeren en deze langzaam aan verdunnen met de melk
-dit dan door de soep roeren en even laten verwarmen
-verwarm de boter in een pan en bak de dobbelsteentjes wit brood zonder korst snel rondom bruin

 

Serveertip

Giet de soep in een soepterrine
-strooi de vers gehakte kruiden erover
-serveer de soldaatjes in een kommetje apart

Bouillabaisse

Ingrediënten 6 personen

1 kg gesorteerde stevige vis (schelvis, makreel, poon, zeepaling enz.)
2 eetlepels olie
3 schoongemaakte en kleingesneden uien
200 gr in plakjes gesneden worteltjes
2 schoongemaakte en in ringen gesneden preitjes
1 uitgeperst teentje knoflook
1 liter visbouillon
1 dl droge witte wijn
1 laurierblad
stukje foelie
5 geplette peperkorrels
4 in stukjes gesneden tomaat
zout en peper
1 eetlepels fijngehakte peterselie
150 gr gekookte mosselen

 

Voorbereiding

Maak de vis schoon en verdeel hem in mootjes van ca. 3 cm.
Verhit de olie in een grote pan en fruit hierin de ui, de plakjes wortel, de ringen prei en de knoflook 5 minuten zonder ze bruin te laten worden.
Voeg de bouillon, de witte wijn, het laurierblad, de foelie en de peperkorrels toe en breng alles aan de kook.
Voeg de tomaten en de stukjes vis toe en breng alles aan de kook en laat de soep op laag vuur 10 minuten zachtjes koken.
Voeg de peterselie toe en breng de soep op smaak met zout en peper.

 

Bereidingswijze

Roer de gekookte mosselen vlak voor het serveren door de soep en laat ze even meewarmen.